Het lichaam liegt nooit

“Ted Troost”

Wat is Haptonomie?

Haptonomie: een visie op het leven

Voor veel mensen lijkt het vermogen om naar hun lichaam te luisteren en hun gevoel te laten spreken met de jaren een onvermogen te worden. En dat terwijl wij als pasgeborenen niet anders kunnen dan reageren vanuit wat we nodig hebben. Als we onze gevoelens ontkennen of onderdrukken, leidt dat vaak tot lichamelijke en psychische klachten. Bijvoorbeeld bij onvrede, verstoorde relaties, stress en (werk)druk. Veerkracht en vitaliteit lijken dan weg te ebben. Leven lijkt meer op overleven.

De hele dag heb je te maken met verschillende mensen en verschillende gebeurtenissen. Hoe ga je om met de gevoelens die je daarbij krijgt? Ervaar je spanning? Kun je nee zeggen? Zit je lekker in je vel? Wat doet je goed, en wat niet? Wat bepaalt jouw denken en voelen – en hoe is de verhouding daartussen?

Iedereen staat voor de uitdaging om te leren omgaan met de lusten en lasten van het leven. Niet alleen ons vermogen tot denken, maar juist ook ons vermogen tot voelen bepaalt hoe we met het leven om kunnen gaan. In onze hectische maatschappij vertrouwen we vooral op ons denken. Maar het lichaam heeft ook een verhaal. En het spreekt altijd de waarheid.

De therapie die vanuit deze visie is ontwikkeld is de haptotherapie.

Uitgelicht

We openen weer per 11 mei op locatie Blijdorp én op de nieuwe tweede locatie in Mookhoek

N.a.v. de persconferentie van 6 mei is er gelukkig ook groen licht voor haptotherapie en kunnen... Lees meer

We openen weer per 11 mei op locatie Blijdorp én op de nieuwe tweede locatie in Mookhoek